Termékek

RETRO

Retro – stílusirányzat, nosztalgia, életérzés

A manapság oly divatos retro szó a retrospektív szó rövidítése, melynek jelentése visszatekintő. Valóban erről szól ez az egész mánia. Visszatekinteni a múltba, a közelmúltba, meríteni belőle és a mába integrálni.
Az egész retro jelenség, sőt retro mánia, alapjában véve a posztmodern ember igényét fejezi ki: a múlt biztonsága felé fordulását, amellyel mintegy ellensúlyozza a jelenkor és a jövő kiszámíthatatlanságát.

Az emberre mindig is jellemző volt, hogy korának művészetében a régmúlt idők köszöntek vissza. Gondoljunk csak például a reneszánszra, melynek eredeti jelentése: újjászületés, azaz az ókori klasszicista vívmányok, művészeti elemek ismételt felhasználása, beépítése. Nincs ez másképp a retro térnyerésével kapcsolatban sem.
Ez esetben viszont az 50-es, 60-as, 70-es, 80-as éveket, az art deco és a pop-art stílusirányzatát élesztik újjá. Van, aki abból kiindulva, hogy ha már egyszer sikeres volt, akkor érdemes talán ismét feleleveníteni és van, aki puszta szentimentalizmusból.

retro disco

A retro szó jelentéstartalma kissé talán módosult, bővült is, mióta kitört a retro-láz. Ma ugyanis nagyjából annyit jelent a retro, hogy minden trendi, jópofa, nosztalgikus, egyszóval retrós, ami anno cikinek számított. Jelszó: retro az egész világ! Valami különös oknál fogva vonzó és úgy tűnik megunhatatlan.

A retro legszembeötlőbb stílusjegyei a harsány színek, a lekerekített formák, a töméntelen műanyag, egyszóval csupa olyan dolog, amiben a régi idők nosztalgiahangulata megragadt. A retrónak óriási vonzereje van, főként a divatban, ahol nincs olyan termék, kiegészítő, amely ne lenne feltűnően színes vagy mintás, ne okozna egy csöppnyi meghökkenést, s minden trendi, még akkor is, ha a nagyi ruhásszekrényének a polcáról került hozzánk. Hiszen a retro ruhatár elengedhetetlen kelléke egy jófajta csőnaci, mellé egy nagymama korabeli kötött pulcsi, egy lábra simuló kerekorrú topánka s a műanyag csillivilli bizsuk kimeríthetetlen tárháza.

retro bútorS ha már az öltözékünk tökéletesen retrós, akkor jöhet a szobánk, amit szintén retróssá tehetünk, elég, ha csak feldobjuk egy-két formabontó függönnyel vagy cső alakú lámpával. Merthogy a lakberendezésben ezt kívánja meg a trend. Legyünk merészek, már ami a színeket illeti, használjuk ki a furcsa geometriai formákban megjelenő bútordarabok előnyeit, és válasszunk fekhelyül egy lekerekített formájú kanapét, hiszen ettől lesz a retró olyan tuti vagyis buli.

Milyen az igazi retro stílus? Kedvelt színei a fekete, a fehér, a piros – melyeket előszeretettel alkalmaz egymás kontrasztjaiként szembeállítva – a narancs, a rózsaszín, a szürke és minden olyan árnyalat, ami sokkszerűen hathat. Előszeretettel alkalmaz mesterséges megvilágítást, mely szinte futurisztikusan hat.

Nemcsak a színek harsányak, de a mintázatok és az anyagválasztás is merész. Előszeretettel használja a műanyagot a térben. Megengedett, sőt kívánatos egy retro kialakításnál a műbőr, lakk felületű anyag, a PVC alkalmazása. Találkozhatunk geometriai mintázatokkal (körök, csíkok, hullámok, téglalapok, négyzetek), azok meghökkentő egyvelegével, nagy virágmintákkal, lényeg, hogy harsány legyen és a tekintetet odavonzza. Ezek a jellegzetességek a bútorok színében, mintázatában és a kiegészítők szintjén is megfigyelhetők.

Mindenesetre érdekes színfoltot képvisel a lakberendezésben e stílus, élénk, már-már harsány színeivel figyelmet követel magának.
Bárhova nézünk tehát, a retro, ha akarjuk, ha nem, részese lett a hétköznapi életünknek. Retro cuccban járunk, retro lakásban lakunk, retro zenét hallgatunk, s már a szombat esti bulik is retrósak, egyszóval tökéletesen behódoltunk a retrónak.

Természetesen a nosztalgiázás nemcsak kis hazánkban tombol, a világon bármit „megfertőz” a retrómánia. Nem kerülte el a retro a Ford-ot sem, ahol újjáélesztették a Ford Mustang-ot és nem menekült meg a számítógép piac sem, ahol újra él a Commodore 64 és a packman, újra menő a tetris és újra él a kazettás magnó meg a bakelit.

Sokol rádió

Na és akkor még nem is kérdeztük: emlékszel még?

Hallottad valaha?
Bambi, békekölcsön, beszolgáltatás, építőtábor, kulák, maszek, sztahanovista, tantusz, társbérlet, úttörő

Utaztál valaha vele?
Csepel motorkerékpár, Dongó kerékpár, farmotoros Ikarusz, Trabant, úttörővasút, Moszkvics, Liaz vagy Kamaz teherautó, Lada

Tudod kik ők?
Buga László dr., Farkas Bertalan, Hofi Géza, Kádár János, Pióker Ignác, Rákosi Mátyás, Szepesi György

Volt rajtad valaha?
fecske, klottnadrág, lódenkabát, orkánkabát, viharkabát

Jelentett valamit?
balatoni nyár, forradalmi ifjúsági napok, nagy októberi szocialista forradalom, világifjúsági találkozó, Woodstock, élmunkás bál, építőtábor, KISZ tábor

Rontottad vele a tüdődet?
Daru, Fecske, Kossuth, Munkás, Terv, Tulipán, Románc

Etted, ittad, szeretted?
Mecsek, Inota, Újító, Úttörővasút, Űrhajós, Pilóta, Boci, Maci, Bedeko, Pöttyös, Leo, Márka, Traubi, Bambi, Donald rágó

Nézted lelkesen?
Riporter kerestetik, Röpülj, páva!, Táncdalfesztivál, Delta, Zenebutik

Érted még mit jelent?
funkcionárius, hidegháború, káder, moszkovita, osztályellenség, tervgazdaság, elvtárs, fekete autó

Volt neked?
kutyás persely, Amo szappan, Tini tonik, bólogatós kutya, Derby dezodor

retro nyár

A jólét szimbólumai a retro időkben

Egy balatoni nyaralás, az Impulse Mystic deo spray, vágott virág celofánba csomagolva, átadópult a konyhában, egy Commodore 64, esetleg egy pálmafás óriásposzter a lakótelepi lakás nappalijában? Majdnem. A jólét szimbólumai sokkal inkább egy gépsonkával és téliszalámival megtömött hűtő, a távirányítóval nyitható billenő garázskapu és a nagy, papírdobozos mosópor – lehetőleg Bécsből.

A vágy múlt időben robogó villamosának három megállójában az utasok teljes egészében kicserélődtek. Az elsőben a hetvenes években gyerekeskedők szállnak járműre, a másodikban a gyermekkorukat a nyolcvanas években megéltek, a harmadikban a kilencvenes évek ifjúsága.

A vágy titokzatos tárgyaként olyan szép emlékű dolgok kerülnek felszínre, mint az Alföldi papucs, az Adidas hátizsák Stefan Ekberg szignójával vagy a féltéglányi Nokia mobiltelefon kihajtható antennával. S míg a gyerekkorban vélt jólétet szimbolizáló tárgyak felsorolása könnyen megy, a jelen idejűeké már döcögősen.

A hetvenes évek a szociológus szemével:

A vasfüggöny mögötti időszak. A külfölddel érintkező kamionosok, külkereskedők, diplomaták szállították a trendeket Jugoszláviából és az NDK-ból. Az ekkor keletkezett vágyak az érzékelt hiány megfogalmazásai, illetve szárnypróbálgatások abban a tekintetben, kik lehetnénk a tárgyak birtoklása által.

Jólétfantáziák, avagy mit kíván a hetvenes évek gyermeke a jóléthez:

1974 Ez a divatMunkácsy típusú színes tévét. Nyugati rokonokat, lehetőleg eneszkásokat vagy amerikaiakat. Teniszleckéket venni, már a gimiben és hiányozni az első két óráról, mert csak akkor van szabad pálya. Ha ez nem lehetséges, legalább teniszcuccokat viselni, akár sporttevékenység híján is! Papírdzsekit. Almaszappant. Videokazettákat nyugatról magyar hangalámondással. Pedálos Moszkvicsot. Egyes Golf GTI-t. Jobb oldali tükrös és színezett lökhárítós autót. Számológépes kvarcórát. Nagy mennyiségben PIF magazinokat és mellékleteit. Nem a magyar, fröccsöntött, hátul fékes gördeszkát, hanem minden más típust. Nem zsinóros, hanem a rádiós távirányítású kisautót. Star Wars bábukat. Napi egy Túró Rudit. Creme 21 kozmetikumokat. Színváltós rúzst. Napoleon konyakos üvegből készült lámpát. Pálmafás óriásposztert és/vagy bárpultot a nappaliba. Mindennap boltban venni az uzsit, Camping sajt, kifli, fél literes kakaó kombó. Ritt farmert. Moncsicsit. Twechnik legot. Alföldi papucsot. Bidét. Külföldi kiküldetést. Márkás sportruházatot, videomagnót, ad absurdum videokamerát. Nyugati autót, pl. VW Sciroccót. Lakást a Rózsadombon. Három képernyős kvarcjátékot, négyszínű golyóstollat. Matchboxot. Dollárboltban vásárolt javakat. Playmobilt. Szénsavas üdítőt. Étteremben enni, vagy legalább cukrászdában süteményt vásárolni otthoni fogyasztásra. Négygombos, négyzenés órát és persze tépőzáras Pumát.

1970. A havi átlagkereset 2222 forint
1971. Boltokba kerül a Tisza cipő
1972. A 2-es metró teljes hosszában, a Déli pályaudvarig, közlekedik
1973. Megalakul az EDDA
1974. Megjelenik a Rubik-kocka
1975. Malév gép bejrúti katasztrófája
1976. A Skála áruház megnyitása
1977. A Csillagok háborúja a mozikban
1978. Megyarországon bevezetik a személyi számot
1979. Világhódító útra indul a walkman

A nyolcvanas évek a szociológus szemével

Valamelyest beáramlik a szabadság szele, kialakul a butikkultúra, amely az előző évtized vágyaira – szappan, sportruházat, kozmetikum – reflektál. Megjelenik egy új vágyfaktor: többet látni a világból.

Jólétfantáziák, avagy mit kíván a nyolcvanas évek gyermeke a jóléthez:

Limara dezodort, lehetőleg sárgás. Egy zsírúj E Kadettet, VW Jettát, Mitsubishi Lancert vagy legalább egy patent Ladát, az ezeröcsit, végszükség esetén az ezerkecskét. Banánt, nem csak karácsonykor. Füttyre sípoló kulcstartót. Mágneses tolltartót. Adidas hátizsákot Stefan Ekberg szignójával. Susogós joggingot. Magas szárú nem Puma sportcipőt. Dobozos Fantát. Sztreccsfarmert. Csemegekosarat celofánba csomagolva, benne Afircana nugát, Omnia kávé, ananászkonzerv, Cinzano, Amo szappan. City Grillben étkezést. Martini, Malibu üvegeket és/vagy sörösdobozokat a szekrény tetején ízlésesen elrendezve. Bécsi vizitálásokat. Vásárlást a Shopping City Südben. Carrefouros szatyorral való rohangálást. Kvarcórát. A Burda magazin német számát. Igazi szállodában való alvást. Étterembe járást. Folyton teli bárszekrényt, kifogyhatatlan kóla-és sósmogyoró készletekkel. Bejárónőt. Mindennap gépsonkát. Sok MAOAM-ot, lehetőleg minden ízből kettőt, hogy megkóstolni és dugdosni is lehessen. Kettőnél több kivit. BMX-et, Helia-D arckrémet a Szász Károly porcelánban. Nyaralást repülővel. Panellakást balkonüvegezéssel télikertesítve. Színes filckészletet, 24 darabosat. Színes tévét, nyugati vagy távol-keleti márkájút. Kiadós szagosradír-gyűjteményt. Barbie házat Kennel, Barbie-val és a gyerekeikkel, illetve autóval való munkába/iskolába járást.

1980. Farkas Bertalan meghódítja a világűrt
1981. Megjelenik a Hungária Hotel Menthol című lemeze
1982. Átadják a Budapest Sportcsarnokot
1983. Az 1000 Ft-os bankjegy kibocsátása
1984. Bezár az Ifjúsági Park
1985. 50 év után megrendezik az első szépségkirálynő-választást
1986. A szépségkirálynő, Molnár Csilla öngyilkos lesz
1987. Megalakul a Kispál és a Borz
1988. A Szabó család 1500. adását ünnepli
1989. Meghalt kádár János, megkezdődik a rendszerváltás

A kilencvenes évek a szociológus szemével

Az előző évtized vágyaira válaszol. Megjelennek a vágylistán az elektronikus készülékek, a mobiltelefon és az információt az eddiginél nagyobb sebességgel kommunikáló készülékek.

Jólétfantáziák, avagy mit kíván a kilencvenes évek gyermeke a jóléthez:

FabulonFéltégla mobiltelefon. Az életet úgy, ahogy a Família Kft-ben láttuk. Cornetto fagyit. Matricás albumot. Üveges mogyorókrémet. Kapucnis pólót. A Mc Donald’s-ban enni. OTTO katalógusból vásárolni. Fehércsokit. Kókuszos szaloncukrot. Bármit a Happy Boxból. Színes borítójú Pigna olasz füzeteket. Disney mintás pólókat. Tubusos rágót kóla és tuttifrutti ízben. Hajkreppelőt. Úszómedencét. Nyaralót. Levi’s farmert. Adidas cipőt. Faxkészüléket. Fénymásológépet. Dobozos Rama margarint. Telepakolt bevásárlókocsit Bécsben. Nyaralást Görögországban. Fehér járólapot a lakásba. Videót sok VHS kazettával, illetve PC-t.

1990. Taxisblokád
1991. Elhagyja hazánkat az utolsó orosz katona
1992. Egerszegi Krisztina a barcelonai olimpián három aranyat szerez
1993. Az első Diáksziget
1994. Ismeretsége csúcsán Zámbó Jimmy
1995. Internetto néven létrejön az Index elődje
1996. Megnyílik a Duna Pláza
1997. Népszavazás a NATO-csatlakozásról
1998. Fenyő-gyilkosság, Aranykéz utcai robbantás
1999. Véget ér a Szomszédok teleregény

A hozzászólások zárolva vannak.

Ha már vásárolt nálunk, lépjen be felhasználónevével és jelszavával. Ha még nem regisztrált, kezdje el nyugodtan a vásárlást, az adatlap kitöltése után a rendszer automatikusan regisztrálja, amiről értesítést is kap e-mailben.

Bejelentkezés, adatok

Ha már rendelkezik fiókkal, bejelentkezéshez és adatkezeléshez kattintson IDE.

Kosár

A kosara üres

Közösség